ZEYTİNYAĞI LAHANA SARMASI

  • Ekleyen:
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
    Loading...
    ZEYTİNYAĞI LAHANA SARMASI

    Zeytinyağlı lahana sarmasını annemden öğrendiğim şekliyle sizlerle de paylaşıyorum…Gerçekten çok nefis oluyor …Daha lezzetli yapanını da henüz görmedim  🙂

    zeytinyağlı lahana dolması

    ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI

    Malzemeler: 1 tane orta boy lahana ( ince yapraklı sarmalık lahana )

    İçi için:

    4 tane kuru soğan

    1.5 su bardağı pirinç

    1 çay bardağı zeytinyağı

    1 yemek kaşığı kuru nane

    1 tatlı kaşığı şeker

    1 demet doğranmış maydanoz

    1 tane havuç (kullanmayada bilirsiniz ama benim annem 1 tane havuç rendeler ve çok lezzet katar)

    Dilerseniz 1’er çorba kaşığı kuş üzümü ve dolmalık fıstık (ben kullanmıyorum )

    tuz-karabiber

    Yapılışı: Soğanları ince doğrayıp zeytin yağında pembeleştirin.(zeytin yağından 2 çorba kaşığı ayırın ) Kullanacaksanız dolmalık fıstıkları ekleyin 1-2 dakika birlikte çevirip yıkanıp suyu iyice süzülmüş pirinçleri ekleyin.2-3 dakika daha kavurup baharatları ve yıkanmış kuş üzümlerini ilave edin.Rendelediğiniz havucu, şekeri ve maydanozu ekleyin üzerine 1 çay bardağı kaynar su gezdirin ve kısık ateşte pirinci demlendirin.

    Lahanaların sarma uygun olan dış yapraklarını tuzlu kaynar suda haşlayın (lahanalar erimesin , yaklaşık olarak 2 dk. haşlamak yeterli)

    Lahanalar ılıyınca sert damar kısımları bıçakla kesin. Lahanaların kestiğiniz kalın damarlılarını tencerenin dibine döşeyin(bu şekilde sarmalar tencerenin dibine yapışmaz)Lahanalardan elinize sarmak istediğiniz büyüklükte parçalar alıp geniş kısıma koyun ,yanlarını kapatıp rulo şeklinde sarın.Bu işlemi lahanaların hepsine uygulayarak sarma işlemini tamamlayın.

    Lahanaların biraz üzerini geçecek kadar (yaklaşık 1 su bardağı)su koyup, üzerine tabak kapatın.(bu şekilde sarmalar üste çıkmaz ve daha güzel pişer)Tencerenin kapağını da kapatıp önce orta dereceli kaynamaya başlayınca kısık ateşte  pişirin.

    Oda sıcaklığına gelene kadar hiç dokunmayın.Soğuyunca servis yapın.Ekşili seviyorsanız servis ederken limonlayabilirsiniz.Afiyet olsun…

    Malzemeler

    Yapılışı