HÜNKAR BEĞENDİ

  • Ekleyen:
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
    Loading...
    HÜNKAR BEĞENDİ

    Böyle lezzetli bir yemeği sadece hünkar değil herkes beğenir bence 🙂

    Çok lezzetli, muhteşem bir şey.Misafirlerim de bizde yemeye doyamadık 🙂

    Hünkar Beğendi

    Malzemeler: beğendi sosu için:

    5 tane patlıcan

    2 yemek kaşığı tereyağı (sıvıyağ da kullana bilirsiniz)

    2 yemek kaşığı un

    1.5 su bardağı süt

    Tuz-karabiber

    Etli salçalı sosu için: Yarım kg et (ben koç eti kullandım koyun ve kuzu eti de kullanabilirsiniz.Eğer dana eti kullanacaksanız küçük küçük doğrayıp pişme süresini biraz daha arttırın)

    1 tane büyük boy kuru soğan

    2 diş sarımsak

    2 yemek kaşığı zeytinyağı (benim etim yağlı bir et olduğu için iki kaşık yetti.yağ oranı az et kullanacaksanız 3 yemek kaşığı kullanın)

    2 tane domates

    1 yemek kaşığı domates salçası

    1 tatlı kaşığı biber salçası

    Tuz-karabiber-pul biber

    1.5 su bardağı sıcak su

    Yapılışı: Etleri çok küçük küpler halinde kesin.(Hazır satılan garnitürler var ya onların boyunda küp küp doğrayın)

    *Etleri küçük doğrama işleminin en pratik yolu donmuş halde iken oluyor.Buzluktan çıkarınca on dakika bekletin .Bıçak içine geçebilecek kıvama geliyor.Etiniz taze ise de dondurucuya atın 15-20 dakika sonra çıkarın kesin.Çok rahat kesildiğini göreceksiniz.

    Soğanları da incecik kıyın. Zeytinyağında hafif pembeleştirin.Etleri ekleyip orta dereceli ateşte ara sıra karıştırarak kavurmaya başlayın.

    Et suyunu çekmeye başlayınca sarımsaklarla birlikte kabuğunu soyup küçük küçük küp küp doğradığınız domatesleri ilave edin.

    Beş dakika birlikte pişsinler.Salçaları da ekleyip karıştırın.Sıcak suyu da ilave edip kapağını kaptın ve kısık ateşte yarım saat pişirin.

    Tuzunu ve baharatlarını ekleyip bir taşım  daha pişirin.Ocaktan alın.

    Beğendi sosunu hazırlamak için;

    Patlıcanları ocakta,mangalda veya fırında közleyin.Bu işlemi zahmetsizce fırında yapmak istiyorsanız linke tıklayarak tarifini görebilirsiniz;

    fırında patlıcan nasıl közlenir

    Közlenen patlıcanların kabuklarını soyun.

    *Patlıcanı mangal  veya ocak ateşinde közleyecekseniz kabuklarının pratik bir soyulma yöntemi var: Patlıcanlar közlenir közlenmez sıcağıyla temiz bir naylon market poşetine atın ağzını bağlayın.

    Beş dakika sonra kabuklarının hemencecik soyulduğunu göreceksiniz.Sıcak köz buhara maruz kalınca kabuğu kendini bırakıyor.

    Patlıcanları incecik kıyın.Bir tencerede tereyağını eritin.Unu ekleyip kavurun.un pembeleşince soğuk sütü yavaş yavaş ilave edin .Sürekli karıştırarak kısık ateşte pişirmeye başlayın.Süt ılıyınca patlıcanları da ekleyin.Bu işlemi yaparken kek çırpıcı alet kullanırsanız pürüzsüz bir sosunuz olacaktır.

    Tuzunu ve karabiberini de ekleyin.

    Sos kaynayınca ocaktan alın.

    Geniş bir servis tabağına veya tabaklarda ayrı ayrı servis edecekseniz servis tabaklarına beğendili sosu yayın.Üzerine de eşit miktarda etli salçalı sostan koyun..İkiside sıcak olmalı…Eğer etler ılıdıysa ısıtın.Sıcak servi yapın.Afiyet olsun…

    Malzemeler

    Yapılışı