İÇLİ KÖFTE

  • Ekleyen:
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
    Loading...
    İÇLİ KÖFTE

    MERYEM KORKMAZ Hanım ‘İÇLİ KÖFTE’ yapmış ve tarifini de ayrıntıları ile yazarak bizlerle paylaşmış..Meryem Hanım bu harika tarif için çok teşekkür ederiz..Ellerinize sağlık…

    içli köfte
    İÇLİ KÖFTE**
    Dış harcı:400 gr ince çiğ köftelik bulgur(göz kararı bi paketin yarısından az)
    200 gr irmik(göz kararı bi paketin yarısından az)
    1 yumurta
    1 kaşık domates salçası
    1 kaşık biber salçası
    Tuz, karabiber,kimyon,kırmızı pulbiber,
    Harcı tutturmak için alabildiği kadar un.
    Kaynar su
    İç harcı:300 gr orta yağlı kıyma
    1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
    2 adet orta boy soğan
    1 bardak kırılmış ceviz(isteğe göre)
    1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber(isteğe göre)
    Karabiber,Tuz
    Domatesli ve salçalı sos:(ben yapmadım isteğe göre)
    1 kaşık biber salçası
    1 kaşık domates salçası
    1 adet rendelenmiş domates
    3 diş sarımsak
    1 kaşık tereyağı
    1 tatlı kaşığı kekik
    1 tatlı kaşığı nane
    1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
    1 bardak et ya da tavuk suyu
    Tuz, karabibe

    Hazırlanışı:

    Önce iç harcını hazırlayarak başlamak doğru olacaktır.Önce kıymayı tencereye koyarız orta hararette ocakta üzerine yarım bardaktan az bir su ilave ederiz kıyma suyunu çekene kadar iyice suyunu çektikten sora üzerine sıvıyağ yada bir kaşık tereyağ ilave edip kıymammızın suyu kalmayana dek pişirelim, sonra da ince ince küp küp kestiğiniz soğanı ayrı bir tavada suyu kalmayana kadar pişirilir. iyice pişen soğanı pişmiş kıymaya ilave edip,birazdaha suyu çekene kadar iyice pişirelim baharatlar eklenerek iyice İsteğe göre Kırılmış cevizler eklenir,ben eklemedim,.Harcımız biraz ılındıktan sonra buzdolabına konur ve soğuması sağlanır. İyi soğuması içli köftenin doldurulması için işinizi kolaylaştırır.

    Dış Harcı için:
    Çelik tencereye bulguru, irmiği koyalım bulgurların üstünü geçene kadar kaynar su ilave edip, tenceremizin altını en kısık ayarda açalım,bu arada biber salçası ve domates salçası,kimyon,karabiber,köfte baharı, tuz ekleyip tahta kepçeyle iyice bulgur ve irmik harcımızı kepçenin arkasıyla iiyice ezerek karıştıralım,tenceremizin altını kapatalım harcımız ılıyıncaaya bekleyelim, hazırladığımız harc ılıdıktan sora harcın birbirine iyice tutması için alabildiği kadar unu ilave edelim bu arada harcımızı kepçenin arkasıyla yumuşayıncaya kadar karıştıralım,sora ayrı bir kapda aynı çiğ köfte yoğurur gibi tüm malzeme macun kıvamına gelene dek iyice yoğurulur,bu arada un,yumurta ilave edip,iyice harcımızı yice hamur kıvamına gelene dek yoğuralım. (İlk denemelerinizde harcı yoğuramassanız iyi bir sonuç almak için mutfak robotundan da geçirebilirsiniz.)Çiğ köftemiz tam kıvama gelip birbirine tuttukdan sora köfte yapmak için yanınızda içi su dolu küçük bir kap bulundurmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Köfteleri hazırlamak için, dış harcından bir cevizden daha iri büyüklükte toplar koparıp avcumuzun içerisinde yuvarlak hale getirdikten sora parmağımızı tek taraftan yuvarladığımız harcın ortasına bastırarak oyup bir kaşık yardımı ile iç malzemesinden koyup ellerinizi ıslatarak yuvarladığımız köftenin ortasını oyalım, yarısı kırık yumurta şeklinde bir görüntü olduktan sora kıyma harcından bir kaşık yardımıyla oyduğumuz köftenin içine koyalım, sora köfteyi ısladığımız elimizde yuvarlayıp, kapayın. Eliniz alışana kadar ilk denemelerinizde daha büyük köfteler de yapabilirsiniz. Maharet dış kısmının ince olmasındadır. Sonrasında hazırladığımız içli köfteleri oval bir tepsiye dizin üzerini naylon streçle iyice kapatarak buzdolabında iyice soğuması için bekletin,Soğuyan içli köftelerimizi derin kızartma tenceresinde iyice kızdırmış olduğumuz bol ayçiçek yağına birer birer kızgın yağa atalım tahta bir spatula yardımıyla içli köftelerimizin her yerini iyice döndürerek iyice çevresini kızartalım,kızartma yaparken içli köfteleri kolay döndürmek için tenceremize fazla köfte koymayalım ,kızartma tenceremizi çok doldurmadan rahatca kızartalım. kızaran içli köfteleri tabağımıza alalım,
    Afiyet olsun

    Malzemeler

    Yapılışı