MAHLUTA

  • Ekleyen:
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
    Loading...
    MAHLUTA

    MAHLUTA

    Bildiğim kadarıyla Lübnan’a özgü bir yemek.Ama Antakya ve Hatay yöresinde de yapıldığını biliyoruz.Bence Mahluta bir çorba değil başlı başına bir yemek.Çünkü çorbadan çok daha yoğun bir kıvamı var.Bol ekmek ve yanında kuru soğanla yeniyor.En önemli özelliklerinden biride üzerine serpilen bol kimyon ve sumak..Bir vitamin deposu olduğunu da söylememe gerek var mı bilmiyorum 🙂

    Ben et suyu tabletlerini pek kullanmam.Ama bu tarifin olmazsa olmazlarından biride et suyu tableti.Siz isterseniz et suyunu kendinizde yapıp kullanabilirsiniz.Bunun için su miktarını azaltmalısınız.

    Tarifimize gelecek olursak;

    mahluta tarifi

    MAHLUTA

    Malzemeler: 2 su bardağı kırmızı mercimek

    1 çay bardağı pirinç

    2 çorba kaşığı zeytinyağı

    2 tane kuru soğan

    1 çorba kaşığı biber salçası

    1 çorba kaşığı tereyağı

    1 adet et suyu tableti

    2.5 su bardağı sıcak su

    Tuz-kimyon-sumak (kimyon ve sumağı bolca kullanabilirsiniz)

    Yapılışı: Kuru soğanı incecik kıyın zeytinyağında kavurun.Biber salçasını da ekleyip ezin. Yıkayıp süzdüğünüz mercimekleri ve sıcak suyu ilave edin.Et suyu tabletini,yıkanıp suyu süzdürülmüş pirinçleri,kimyonu ve tuzunu da ekleyip kapağını kapatın.Kısık ateşte mercimekler yumuşayana kadar pişirin.(yaklaşık 25-30 dk)

    Mahlutanız lapa kıvamında olacak.Eğer suyunu çok çektiyse birazcık daha sıcak su ilavesi yaparak kıvamını ayarlayabilirsiniz.

    Servis yapacağınız zaman tereyağını tavada eritip tabaklara aldığınız sıcak mahlutanın üzerinde gezdirin.Bol sumak serpip yanında kuru soğanla servis yapın.Afiyet olsun…

    hatay-antakya usulü mahluta

     

    Malzemeler

    Yapılışı