EV YAPIMI YOĞURT

  • Ekleyen:
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
    Loading...
    EV YAPIMI YOĞURT

    Yoğurt çok sağlıklı bir gıda ama tabii ki en sağlıklısı ev yoğurdu…Ben yıllardır evde yoğurdumu mayalıyorum..Daha hafif ve hoş bir tadı oluyor..Özellikle toprak kapta yapılanların lezzeti de bir ayrı oluyor.Ben cam kapta veya toprak kapta mayalıyorum.Orta boy olan kavanozlarda da yourt mayalayabilirsiniz.Kavanozda da çok güzel tutuyor ama ben kullanım rahatlığı açısından kase tipi tercih ediyorum.Sütü ısıttığınız tencerede de yoğurdunuzu mayalandırabilirsiniz.Tercih tamamen size kalmış  🙂

    Küçük çocuğu olanlar küçük boy kavanozlarda yoğurt mayalayabilirler.Ben çocuklar küçükkken öyle yapardım.Tek öğünlük küçük bir kavanozda (en küçük boy) mayalar her gün bir tane yedirirdim 🙂

    Kışın  kaloriferli evlerde eğer orta derecede yanıyorsa kalın bir örtüye sararak kaloriferin üzerine yoğurtları koyabilirsiniz.Pratik bir şekilde yoğurdunuz mayalanacaktır.Yazın ise evin sıcak bir yerinde yine her tarafını bir örtüyle sararak mayalamada ki ısı sorununu çözebilirsiniz.

    Ev yapımı yoğurtta dışarıda satılan süt daha başarılı oluyor.Ben bulabildiğim zaman aldığım sütü iyice kaynatıp sonra gerekli sıcaklığa gelince kullanıyorum.Ama özellikle sonbahar ve yaz sezonunda dışarıdan temiz süt bulamıyorum.Bende marketlerde satılan günlük sütlerle yapıyorum.Gayette başarılı oluyor ..Yoğurdun mayalanmasında çok fazla bir fark olmuyor.Cam şişede satılan günlük sütleri tercih ediyorum.

    Yoğurdumuzu mayalamadan tabii ki Besmelemizi çekmeyi unutmuyoruz 🙂

    Şimdi gelelim konumuza  ”Evde yoğurt nasıl mayalanır”

    evde yoğurt mayalama

    EV YAPIMI YOĞURT

    Yoğurt mayalamak istediğiniz miktarda süt

    Mayalandırmak için biraz yoğurt

    çay kaşığının ucuyla toz şeker

    Çok küçük bir fiske tuz (dilerseniz tuz ve şeker kullanmayadabilirsiniz)

    Yapılışı: Sütü tencereye alın.Eğer pastorize günlük süt kullanacaksanız kaynatmayın.Sadece ısıtın.Derecesinin uygun seviyeye gelip gelmediğini anlamak için serçe parmağınızı süte batırın.yediye kadar sayın.Eğer yediden sonra yanmaya başladıysa ısısı tamam demektir.

    Dışarıdan aldığınız sütle yapacaksanız ara sıra karıştırarak iyice kaynatın.Sonra aynı aynı işlemi yaparak ısısını kontrol edin.

    Sütümüz hazırsa oda sıcaklığında ki mayamızı kaselere alalım.İçine tuz ve şekeri serpelim.Sütü üzerine boşaltıp tahta kaşıkla hafifçe karıştıralım.

    Tencerede mayalandırmayı yapacaksanız mayalık yoğurdu bir kapta şeker ve tuzla karıştırıp tencereye ekleyin ve karıştırın.

    Kaselerin her tarafını  kalın bir örtü veya battaniyeyle sarın.Ancak önemli bir püf noktası vereceğim size; mümkünse kapak kapatmayın.Çünkü buharı geri içine dökülüp kıvamı bozabiliyor.Üzerlerine bir süzgeç veya temiz bir tülbent örtüp (hava alması için) öyle sarın.Daha iyi sonuç alacaksınız.Ayrıca mayalanma süresince yoğurtları hiç yerinden oynatmayın,kıpırdatmayın.Yoksa katılaşmaz.

    evde yoğurt nasıl mayalanır

    Yoğurtları bu şekilde yaklaşık  4-5  saat sıcak ortamda mayalandırdıktan sonra çok sarsmadan buzdolabına alın.Kapak kapatmadan iki saatte dolapta dinlendirin kapağını sonra kapatın.

    Yoğurda iki gün kaşık değirmeyin ve dinlensin.İnşallah sizinde hem kıvamlı hem de lezzetli yoğurtlarınız olacak 🙂

    Şimdiden afiyet olsun…

    Rab’bim evlerimizin bereketini arttırsın İnşallah…

    yoğurt mayalamanın püf noktaları

    Malzemeler

    Yapılışı