Kuşburnu nasıl toplanır – kuşburnu marmeladı nasıl yapılır

  • Ekleyen:
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
    Loading...
    Kuşburnu nasıl toplanır – kuşburnu marmeladı nasıl yapılır

    Kuşburnu çok faydalı ama çokta zahmetli bir meyve.Yapması kolay değil ama ben pratik bilgileri ve püf noktaları sizlerle paylaşacağım.Bahçemde kuşburnu çok olduğu yıllardır toplar marmeladımı yaparım 🙂 Tokat’lı olduğum için kuşburnu kaynatmayı toplamayı  çocukluğumdan beri bilirim 🙂

    Kuşburnu nasıl toplanır:

    Kuşburnu gülgillerden bir çalı bitkisidir ve dikenleri vardır.Bu yüzden toplarken elinize batabilir ,kollarınız çizilebilir.Eldive kullanarak toplamayı denedim ancak eldiven çalılara ve dikenlere çok takılıyor.Daha önce sizlerle paylaşmıştım dalları gül makasıyla keserek bir yere toplayıp daha sonra kesebilirsiniz.Ama her şekilde zor iş.Ben toplaya toplaya şunu tecrübe ettim ki; eğer kuşburnu çalılarınız çoksa öncelikle meyvesi dalın ucunda olan cinsi toplamakla başlayın.Dikeni meyvesinden daha uzakta olduğu için az batıyor ucundan hemencecik koparıveriyorsunuz.

    kuşburnu nasıl toplanır

    kuşburnu ne zaman toplanır

    Kuşburnu ne zaman toplanır: kuşburnu toplama zamanı bölgesine göre değişebilir ama genellikle eylül ortalarında başlanır ekim ayının ilk haftalarına kadar devam eder.

    Kuşburnunun olduğunu nasıl anlarız: Turuncu kuşburnu yumuşamaya başlamışa veya rengi hafif nar rengine döndüyse olgunlaşmış demektir.Eğer topladığınızda turuncu ve sertse birkaç gün güneşte bekletin kızarıp biraz daha olgunlaşır..

    Kuşburnunu pişirirken ve süzerken dikkat eilmesi gereken hususlar:Unutmamak gerekir ki kuşburnunun içi de dikenlidir.ve süzme ,elekten geçirme işlemi yapılırken mutlaka eldiven takmak,kaşık  kullanmak gerekir..yoksa elinizde ve cildinizde batma hissedersiniz..

    Biz Tokat’lıyız.Oralarda kuşburnu kaynatmak şölen gibidir.Kuşburnu toplanır,hep beraber kazanlarla kaynatılır ,süzülür.Şeker yerine kara ,şekerli üzüm kullanılır.Bende bizim usul yaparım kuşburnu marmeladını..Zorda olsa vitamini,faydaları ve lezzeti için değer 🙂

    Süzme işlemini pratik hale getirmek için soda şişesi kullanabilirsiniz.Eleklerden geçirirken soda şişesinin alt tabanı ile hafif hafif çevirerek bastırırsanız kaşıktan daha çabuk süzgeçten geçer..

    kuşburnu marmeladı nasıl yapılır

    kuşburnu nasıl elekten geçirilir

    Benim bahçem olduğu için kuşburnunu odun ateşinde yaklaşık 3.5 saatte kaynattım.Siz evde yapacaksanız düdüklüde de haşlayabilirsiniz.Ama süzdükten sonra ki aşamada normal tencereye geçip süzülen marmeladı arada karıştırmanız gerekir yoksa dibi tutar.Bir püf noktası da ; süzüldükten sonraki kaynamada tencerenin dibine yağ sürün ki dibi tutmasın..

    şimdiden kolay gelsin 🙂 Ben size 1 kg. için tarifi yazacağım.Siz elinizde ki kuşburnuna göre ölçüleri ayarlayın 🙂

    kuşburnu marmeladının püf noktaları

    kuşburnu marmeladı tarifi

    KUŞBURNU MARMELADI NASIL YAPILIR,PÜF NOKTALARI NELERDİR;

    Malzemeler: 1 kg kuşburnu

    1 kg çekirdekli kara üzüm (tatlı olanlardan)- üzüm kullanmak istemeyenler yarım kg. şeker kullanabilir

    1 tatlı kaşığı limon tuzu

    Yapılışı: Öncelikle kuşburnu meyvelerini ayıklayıp yıkayın.Arkasındaki siyah tüylü yeride temizlememiz gerekiyor.küçük bir bıçakla o kısmı keserek atabilirsiniz.

    Kuşburnuları yıkayıp süzün..Eğer 1 gece veya 5-6 saat suda bekletirseniz daha çabuk haşlanır ama şart değil.Süzüp tencereye alın üzerini geçecek bol bol su koyun kaynamaya bırakın.Ben odun ateşinde 3 saatten biraz fazla kaynattım.

    Düdüklü tencerede yapacaksanız üzerine 4 su bardağı su ekleyin.

    Düdüğü ötmeye başladıktan sonra kısık ateşte 45-50 dakika pişirin.

    Haşlanan ve yumuşayan kuşburnunu Kaynar sıcağı geçince (ama soğumadan) geniş bir tencerenin üzerine çelik süzgeci oturtun.Kuşburnuları soda şişesinin altı ile veya çelik kepçe gibi ağır  bir kaşığın tersiye iyice ezin.Ezerken çok fazla olmamak kaydıyla ara ara su ilavesi yapın ki posa iyice temizlenip aksın..Aşağıda ki tencereye akan suyunu bir kenara alın.Geniş bir tencereye ezdiğiniz kuşburnuları alın.Üzerine iki su bardağı daha su ilave edip yaklaşık yarım saat daha kaynatın.Üzümlü yapacaksanız bu aşamada üzümüde katın birlikte kaynasın.

    İyice ezilip kaynayan kuşburnuları tekrar çelik süzgeçte ezerek iyice suyunu çıkarın.Ben bu işlemi bir eldiven kullanarak elimle ovalayarak  yapıyorum.Sadece çekirdekleri yukarıda süzgeçte kalacak şekilde elimle ezerek süzdürüyorum.Bu işlemide soda şişesi veya kaşıkla da yapabilirsiniz.

    Geniş tencerede kuşburnunun ilk çıkardığınız suyunu ve az önce ezdiğiniz ve süzgeçten süzülen özünü birbiri ile karıştırın.Artık çekirdekli posayı atabilirsiniz 🙂

    Kuşburnunu yaklaşık yarım saat,45 dk kadar  bu şekilde sık sık karıştırarak kısık ateşte kaynatın.Koyulaşmaya yakın şeker kullanacaksanız şekerini ilave edin.Kıvam alınca kaynarken temiz kavanozlara alıp ağzını yeni kapakla kapatın.

    Temiz kavanozlara kaynarken alıp yeni kapakla ağzını sıkıca kapatın.Ters çevirin.Ertesi gün kuşburnu marmelatlarınızı serin ve kuru bir yere alın.

    Kuş burnu marmelatı çok dayanıklı bir marmelat türü değildir.Özen ister.Soğuk ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edin. …

     

     

    Malzemeler

    Yapılışı